Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 22:33 - Християнски царе на Рум, т.е царете на Константинопол, резюме на тяхната история.
Автор: kagami5 Категория: История   
Прочетен: 11920 Коментари: 13 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След Константин


          Константин умира след царуване от 31 години, или, според друга версия, от 25. В нашите Исторически анали и Средна История, ние вече разказахме неговата история и за неговите експедиции и как след неговия бунт той пристигнал на мястото на Константинопол, където един канал се отделя в морето Меотис и Нитас. Канала на Константинопол след като излезе от това море, образува едно водно течение което се излива в морето на Сирия... брега е покрит с жилища и там се вижда град, наречен Моснат (Mosnat), принадлежащ на гърците, които гарантират срещу нашествията  на Руските кораби, или други народи. Минавайки пред Константинопол, каналът се стеснява и има само около 4 мили там, където се минава от източния бряг на западния... Бреговете са култивирани и обитавани до мястото, наречено Анадола (Andalous), където канала завършва. Виждат се планините и множество извори, откъдето водата приижда. Това именно, се нарича изворът на Мaслама, синът на Абд-ел-Мaлик, в памет на престоя, който този генерал направил, когато обсаждал Константинопол (716-18).

image

          Мюсюлманските кораби са спирали там в онази епоха. Устието на канала е в морето на Сирия и той се стеснява значително в края му. Там се издига една кула, предназначена да затвори входа на канала за мюсюлманите. Но аз говоря за епохата, когато мюсюлманите са притежавали кораби и са атакували бреговете на Рум, защото днес флотата на гърците е тази, която опустошава  ислямските  страни.

Гръцко селище, пазило Константинопол от нашественици по море, най-вече Руси?  По-нататък се споменава кула, предназначена да затвори входа за мюсюлманите?
            Ето какво съобщение открих в Дейли Нюз (
8/29/2010). Министерският съвет е дал разрешение за разкопки в хилядолетния  Йорос (Yoros) замък, разположен на входа на Черно море. Каменина и водопровод са открити още в първия ден на разкопкитеРъководителят  на  екипа, експерт по История на Византийското изкуство, проф. Асна Билбан Ялчин (Asnu Bilban Yalзın), казва: "Нашата цел е да изкопаем храма, който се споменава в древни източници и да се определи кога гръцките  колонисти са пристигнали в Черно море за първи път. 
Замъкът е обявен за “Hieron”, свещено място, в древните гръцки и латински източници. На това място е имало храм, посветен на Зевс. Замъкът е служил като митническо съоражение по време на Византийския и Османския периоди. По времето на Византийците, още един замък е бил построен точно срещу този замък, за да се осигури защита срещу нападения от Русите. Според древни източници е имало огромна верига между двете крепости, за да се блокира входа на пролива. До момента няма научни изследвания на замъка Йорос. Забравете за археологическите разкопки, дори историята му не е написана“

А тя, историята на замъка е положена преди византийския период. На хълма освен споменатия храм на Зевс имало останки и от други храмове, включително Диос, Олтар на дванадесетте богове, Зевс Уриос, датиращи векове преди н.ера.
            От тук насетне остана само да потърся стари снимки и карти:

image

Замъкът Йорос 1838


image
Замъкът Йорос сега

image

Замъкът Йорос сега

image

Показано е мястото на веригата

           Канала къпе Константинопол от две страни, от изток и от север; западната част на града е на континента. Там именно се намира Златната порта, украсена с бронзови крила.  Тази част на града се защитава от няколко пояса и от един замък; най- високата част от стените в западната част е 30 лакътя, а най-ниската – около 10 лакътя, но те са от юг, където брега е най- висок. Страната откъм канала е обградена от една единствена стена, пресечена от един замък и няколко крепости и кули . Града има многобройни порти, както откъм морския бряг, така и откъм сушата и множество църкви го обкръжават. Някои изброяват 30 порти, други- не по- малко от 100, малки и големи. Освен това, Константинопол  е един нездравословен град, с много променливи температури и от съседството с двете морета е с постоянна влажност.

image
Константинопол 1550 г

            От времето на древните гърци и през ранната възраст на византийската монархия, науката не преставала  да се развива и расте. Учени и философи, изпълнени с уважение, внимание  и благоразумие, прилагали своите изследвания във физиката, в изучаване на тялото, на разума, на душата и на четирите доктрини, т.е аритметиката, която е наука за числата; геометрията, която е мярка за повърхнини и фигури; астрономията, или науката за небесните тела; музиката, която е изкуството на организиране на звуци. Науките са били престижни и са се радвали на всеобща подкрепа; опрени на солидни и грандиозни основи са се издигали все повече със всеки изминат ден, докато не се появила християнската религия при гърците. Това е бил фатален удар за сградата на науката, останките и са били заличени и нейните доктрини изчезнали. Всичко, което древните гърци публикували, изчезнало безследно и откритията на гения на древността се променили.
             Сред най- благородните знания, паметта за  които била загубена трябва да поставим музикалното изкуство. Това изкуство в действителност е като храна за душата, то я преражда и забавлява, неговите акценти я оживяват, хармоничните му акорди я потапят в една вселенска мекота. Благородството на музиката, високия ранг, който тя заема между изкуствата бяха демонстрирани от философите. Този, който разбира езика на звуците, казваше Александър, няма нужда от други удоволствия. Според философите хармонията и вокала са от едно естество възвишено  спрямо  езика и му убягват, защото той е безсилен  да ги произвежда. Те произхождат от самата душа и създавайки ги, тя чувства една радост и едно омайване, изпълнени с очарование.
            Учените са степенували четирите музикални модалности (modes) според отношението им към четирите първични доши (души; когато 5-те съставни елемента на нашата вселена влязат в биологичната композиция на един жив оранизъм, те се комбинират, за да генерират 4 живителни енергии , или души‘‘):  тежка ( grave , zyr) отговаря на жлъчката, втората - на кръвта, третата на слюнката и четвъртата ( aiguл, hem) на черната жлъчка. Ние вече говорихме  обстойно за музиката, за различните видове инструменти, танци, ритми и песни, за връзките между акордите на всички инструменти при древните и съвременните гърци, Сирийците, Набатианците, Синд, Индия, Персия и т.н. Отношението между  мащаба на звуци и струни, тясния афинитет, който царува между душата и звуците, по начин, че да вдъхновява радост и ведрост и да разсейва притесненията и тъгата, физическите и морални и причини, които пораждат тези проявления, с една дума, всичко , което се отнася към този въпрос се намира в нашата книга Kitab-ez-Zolaf.

След Константин, синът на Елена, трона бил зает от един цар, който приел християнството: това бил Константин, синът на Константин, предишният цар.По време на царуването си от 28 години той построил много църкви и покровителствал тази религия.

Негов наследник бил Юлиан (Лилиан), племенник на Константин първи. Този цар забранил християнството и върнал поклонението на идоли; наречен бил ‚‘‘нечестивия‘‘. Християните не му простили, че им отрекъл религията и премахнал практиките и го нарекли ‚‘‘отстъпника‘‘ След като нахлул в Ирак по време на царуването на Сабур, синът на Ардешир, син на Бабек той бил поразен  от бездомна стрела. Юлиян нападнал Ирак с една безчислена армия и инвазията му била толкова внезапна, че Сабур намирайки се в невъзможност да го пресрещне и отблъсне, избягнал битката и прибягнал до хитрост. И тогава именно Юлиан умрял, улучен от стрелата, след като управлявал има-няма една година. Той бил третия цар след установяването на християнската религия. Неговата смърт уплашила царете, патрициите и войските, които го придружавали и те помолили за помощ един принц, наречен Йовиан (Ιοβιανός, Younias), който се радвал на много добро мнение  между тях.

Твърди се, че той бил секретар на предишния цар и тъй като, условието да получи короната било да се върне към християнството, той приел. Понеже Сабур бил обградил армията му и я притискал на тясно, Йовиан влязъл в преговори , постигнал мир и след много приятелски личен разговор със Сабур, двамата царе се разделили. След сбогуването гръцкият цар, начело на армията си се оттеглил. После той изпратил на Сабур като военна компенсация значителна сума и от най-цените предмети, които се произвеждали в Рум. Йовиан защитавал енергично християнството и го възстановил в първоначалното му положение; отменил поклонението на идоли и наказвал със смърт тези, които го практикували.

След като царувал една година, бил наследен от Валенс ( Авалас), който също изповядал християнството, но по- късно се отрекъл от него и бил убит в една от войните му. Казват, че е било по негово време, когато мъжете от пещерата излизат от дългия си сън. Тя е до град в северната част на страната на Рум , а спътниците са били от Ефес.

Управлението на Грациен (Garatias), наследник на Валенс траяло 15 години. Втората година от царуването му била забележителна с едно от големите събрания на християните, на което те установили  догмата на Светия Дух и осъдили Македоний, Патриарха на Константинопол. Това бил втория Синод.

Короната след това преминала  в Теодосий Велики (Tadousis), име означаващо ‘‘дар Божи‘‘. Този принц, ревностен защитник на християнството и основател на няколко църкви не бил нито от царски род, нито от расата на страните на Рум, а водел своя произход от Екбаните (Echbans) т.е от една от онези древни нации, които били разпрострели господството си над Сирия, Египет, Магреб и Испания.

Ние сме далеч от постигане на съгласие по техния произход. Така, например  Ал- Уакъди (el- Ouakedi) в книгата си озаглавена ‚‘Завладяването на страните‘‘ги разглежда като част от жителите на Исфахан, които емигрирали и според неговата хипотеза те били преди персийските царе от първата династия . Донякъде подобно мнение изказва и Обейд Аллах, синът на Кордадбе (Obeid Allah, fils de Khordadbeh) и тезата на тези двама писатели е подкрепяна от няколко автори на биографии и хроники. Това, което е по- доказано е, че Екбаните принадлежат на потомството на Яфет, синът на Ной и не са други, ами царете на Испания, наречени Лодарикели (Lodarikeli, в ед.ч. Lodarik). Не по- малко разделени сме в религията, която те изповядали. Някои вярват, че те принадлежали към Магизма, други , че те били приели религията на Сабейците  или друго идолопоклонничество. Нека да приемем най-общото мнение, което ги счита за Яфетови наследници.

След Теодосий, който царувал 18 години, трона бил зает най-напред от Аркадий, християнски цар, управлявал 14 години, а после от сина му Теодосий Младши, който живял в Ефес.

Този цар събрал 200 епископа, за да анатемосат Патриарх Нестор, това бил третия Синод . В нашия труд Исторически Анали ще намерите историята за маневрата на  притежателя на Александрийската митрополия Кирил срещу Нестор, Патриарха на Константинопол;  за изгнанието, на което той  осъдил  Йоан , наричан Златоуст; за Евдокия, жената на царя, която се заела с делата му и накрая за изгнанието на Нестор, най-напред в Антиохия, а след това в горен Египет. Източните християни дължат името си на Нестор, който те приели и последвали доктрината му, но с чувство на омраза и осъждане мелкитите ги наричали Несторианци . Наистина, християните, живеещи в Ал-Хира (Al Hīra), или други източни страни били наричани преди Абадити. Останалата част от източните християни обикновено отхвърляли всякакви отношения с Нестор и се гнусяли от прякора Несторианец. Барсума, епископа на Нисибис (Nusaybin) бил този, който подкрепил доктрината им за триединство, т.е. теорията на три лица в едно вещество и съюза на вечната божествена природа със създадената човешката природа.
          Когато Теодосий Младши починал след 42 години управление го наследили Марсиян и царица Пулхерия, съпругата му. Под тяхното царуване, продължило 7 години, се провел разкола на християните Якобити по въпроса за Троицата.
          По-голямата част от Якобитите живеели в Ирак в областите Текрит, Мосул и Ал- Джазира. Коптите в Египет с изключение на някои от тях, които били мелкити, Нубийците и Арменците също принадлежали към Якобитската секта. Седалището на техния Епископ е в Текрит, град между Мосул и Багдад, имали са втори в околностите на Ras-aпn (Washukani,Sikan, Rhaesnia, Resaina или Thйodosiopolis), но той починал. По настоящем техния водач е в провинция Халеп (Aleppo ) в Djound Kinnesrin (Chalcis)  и в укрепените гранични крепости. Според якобитите, едно патриархално седалище трябвало да бъде установено в Антиохия и второ, в Египет. Освен тези двете, аз не зная за други.
          Лъв Велики, син на Лъв, управлявал 16 години.По това време якобита Басфара, (Диоскор I от  Александрия, 444) Патиархът  на Александрия, бил осъден на събора, съставен от 630 епископи, или, според византийските хроники, от 660. Той се провел в Халкидон и бил четвъртия Синод за Мелкитите, но Якобитите не го броели за такъв. Тези, последните, докладват някои любопитни подробности за историята на Патриарх  Sawari  (Север от Созопол, Писидия), неговите приключения и тези, на ученика му Якув Ал- Бердей (Jacob Baradaeus,Ya"quv Burd"oyo сирийски, владика  на Едеса от 543-578), който проповядвал учението на Север. Сектата и името якубити дължат произхода си на този Якув Бурдойо, който живял в Антиохия, където произвеждал попони. (покривало за седло, berdа)
            Лъв Младши, синът на Лъв, царувал след това в продължение на една година и приел учението на Мелкитите.
           Зинон (Зину), който го наследил, произхождал от Армения. Той упражнявал властта в продължение на 17 години и приел вярата на якубитите. Зинон трябвало да поддържа една война срещу дисиденти, които нахлували чак в двореца му и успешно се справил.
          Анастас (Nestas), неговия наследник, също якубит, построил град Amouryeh и намерил съкровеща и заровени предмети с голяма стойност. Управлявал 29 години.

Вероятно става въпрос за Амид(а), столица на арамейското царство от  Бет-Замани от 13-век пр. Н.е. Градът е наречен Амида, когато е паднал под византийска власт в 66 г. пр. Н.е. Вики-то цитира, че бил разширен и укрепен от Константин II, докато Анастас построил крепостта Дара, през което време балканските му провинции, останали обезлюдени откъм войници, били опустошавани от нашествията на славяни и българи. В последствие срещу които, той издигнал  Анастасовата стена в защита на Константинопол.

           Юстин (Youstanas) се възцарил след него и след  9 години предал трона на Юстиниан (Youstanayas) който го държал в продължение на 39, или 40 според  някои. Той построил няколко църкви, покровителствал християнската религия и установил мелкитския ритуал. На него се дължи църквата в Роха (древна Едеса, днес Урфа), едно от чудесата на света и цитирана между прочутите храмове. В тази църква се пазела една кърпа, много почитана от християните, защото била използвана за избърсване на Исус Назаретянина, когато излязъл от водите на кръщението. Тази кърпа, пазена грижовно била после оставена в църквата в Роха. Но откакто гърците си възвърнали надмощието над мюсюлманите, до тази година (943) те обсаждали Роха. Когато мюсюлманите им върнали реликвата, гърците се показали достъпни за примирие, така жива била радостта, която почуствали от връщането на реликвата.  
          Племенника на предишния цар, Юлиян II (Noustis) царувал в последствие 13 години. Той бил от сектата на мелкитите.
          Наследил го Тиберий, чието царуване траяло 4 години. Тиберий въвел нова мода в облеклото, мебелите, златните съдове и всички предмети, употребявани в двора.
          Негов наследник бил Маврикий, който царувал 20 години и спасил Kesra-Eberwiz (Хосров II Парвиз) в борбата му с Бахра́м Чобен (Bahrani-Djoubin). Маврикий станал жертва на конспирация и неговата смърт предизвикала негодуванието на Хосров, който изпратил армия срещу гърците и им обявил война.
          Фока, наследникът на Маврикий, бил убит по същия начин след 8-годишно управление.
          Короната се паднала на Ираклий (Hйrakl) , който населил Ерусалим  отново след евакуацията на Сирия от персите и построил няколко църкви. 

 

 

 




Гласувай:
6



1. get - @ - Относно крепоста Йорос(Yoros Castle - Yoros kalesi) ! - позволявам си коментар !?
30.03.2012 00:58
- Тя действително са намира на малоазийският(анадолски) бряг на Босфор, Но !!

- Отстои поне на тридесет км. от гр.Истанбул в посока север ?
- Ако пхогледнеш тази снимка ... панорама заснета от тази крепост - ще видиш че през него Босфор е поне 5(пет) км. широк ... така че, едва ли е възможно да се е опъвала верига, от единият до другият бряг ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Castell_de_Yoros_-_B%C3%B2sfor_i_mar_Negra.JPG ... погледни корабите долу, те са поне двеста триста метра дълги ?

- Ето добър план с карта на Босфора - http://maps.google.bg/maps?hl=bg&sugexp=frgbld&gs_nf=1&cp=15&gs_id=2&xhr=t&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1088&bih=510&wrapid=tljp133305458210700&q=map+of+istanbul&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x14caa7040068086b:0xe1ccfe98bc01b0d0,%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB/Istanbul,+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F&gl=bg&ei=Wsx0T4y9G4fDtAb11JTlDQ&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&sqi=2&ved=0CCQQ8gEwAA ... ще се улесниш приблизително да установиш, отляво е Гарипче ... отдясно Анадолуфенери ... Йорос се намира почти огледално срещу Гарипче !!

- Относно че, е пазил Константинопол от русите ... съмнявам се ?! - по-скоро е пазел вече турски Истанбул от казашките набези, които те често са устройвали ?!

- Какво става с Декаполиса ??

написа хорунжий Гет ... от Запоржката сеч :))
цитирай
2. kagami5 - Гет, ти сериозно ли мислиш, че тв...
30.03.2012 22:22
Гет , ти сериозно ли мислиш, че твоето ''едва ли е възможно'' може да се изрепчи на многобройните средновековни византийски, римски, арабски и т.н сведения за Йорос и веригата? - ми мисли си, на мене това не ми пречи. Ако си забелязал, веригите са две - тази, ''невъзможната'' е затваряла откъм Черно море пътя на Русите, а втората (показана на картата) е затваряла входа на ''златния рог'' откъм арабите. В разглежданата епоха турци все още няма наоколо:):):)
цитирай
3. get - @ kagami5 - Гет, ти сериозно ли мислиш ... Не-е-е, къде съм тръгнал и аз да мисля ??! :)
31.03.2012 00:15
- Ама все забравих какво се казва в стихотворението за Партията(пък тя е от женски род) :))

- Права си !!!!!!!!!!!!!!!!!!! - наруших си максимата за Жена и Партия ... както го е казал поета - Ти права си ... кога и (съ)грешиш дори !!
- Така че, ... Грешка ... ресто ... прошка :))

- Как можах така да се изложа да не мога да изчисля тоталната тежест на една верига (метална) ... с примерна дължина около ПЕТ КИЛОМЕТРА - Ми то двама варненски бараби(пояснявам - това е моряк с неопределено занятие) ... като нищо ще я прибират и опъват на всеки десет минути ... при това цял ден !! - Още веднъж се извинявам "грешката" е моя :)) !

- Вече сериозно - да, за "Златният рог" го приемам ... втората за мен по-скоро е била не при Yoros kalesi ... а между И"станбол и малоазийският бряг ... там разстоянията са по-човешки ??! ... Ма знае ли човек ... то корабите навремето са минавали "под чатала" на Родоският колос - поне така твърдят древните и ЧЕСТНИ гърци ... Плюс това в момента, нито верига нито колос имаме останали ... че да правим/имаме база за оценка ?? - бе вЕрвам ти бе, вЕрвам ти !! ... ама ако си сбъркала ... за твоя сметка е ! - така ще знаеш :))

от Гет барабата ... нещо като барба ама не съвсем :))

- яСССо Мария ... с барба Яни :)) - http://www.youtube.com/watch?v=sVhSZR149RU

цитирай
4. kagami5 - Щом и партията намесихме, наистина ...
31.03.2012 19:35
Щом и партията намесихме, наистина на зле отиваме, та слушай сега да ти обясня за синджирите. Синджира е верига от халки, нанизани една за друга. Пречи ли им нещо да си ги нижат колкото им е нужно? Ти кажи? Ако беше изучавал теория на еластичността, щеше да знаеш, че синджира не се къса само когато НЕ Е опънат. Та аз така я виждам картинката. Нанизали са го якия синджир даже малко по-дълъг, издърпали са го от единия бряг на другия и са го топнали във водата, достатъчно дълбоко, че корабите да си минават свободно. Краищата за захванали здраво в големи макари. (или единия край закотвен, а другия в макара, но този начин ще е по-бавен.)Ако си забелязал задължително в близост е имало хълм със укрепление, а там на високото са дежурели твойте морячета и работата им е била да гледат морето, а не да плуват със синджира напред назад, както го описа. Ми вече е ясно - зададе ли се вражеска флота, тогава граничарите се хващат за лоста и навиват докато синджира се вдигне достатъчно, че да пресрещне носовете на корабите. Все пак това са били едни големи лодки все пак, колкото и да опъват жили гребците, през него не могат да минат. Ако беше изучавал пък една друга наука, физика беше май - и за теглото не би се притеснявал, на водата и е се тая, колко си по-потънал, толкоз си по-лек за оня на сушата, с една дума. :) Има и нещо друго, нивото на водата не е било това, което е днес , а по- ниско, така, че и да има нещо останало, то е под вода. Стърчат руините на кулите само но стари книги са останали. А на мене няма кво да ми вярваш, да съм казала нещо? - цитирам само некакъв си професор по византология дет ги разправя тия нелепости.
Питаш за Декаполиса - ми нещо много зеха да ровят там... Има и една книга, ма нема кой да ми я преведе от арабски :):)
цитирай
5. get - - Вероятно си разбрала, че произхождам от гр.Одесос ... който е на море ?
01.04.2012 11:43

- За закона на Архимед и крилатата му фраза Еурика ... за които едни казват, че било "Открих" други ... "Ще му кажа"(?) :
"На всяко тяло, потопено в течност (напълно или частично) действа вертикална сила с посока отдолу нагоре и големина, равна на теглото на обема на изместената от него течност. Тази сила се нарича сила на Архимед или Архимедова сила" ... Знаем го !?! ... но дори след груби и приблизителни изчисления ... тази верига би следвала да дава доста голямо сумарно тегло ??! ... от няколко ТОНА !!?
-А оттова ерго ... би следвало, че персонала работещ със веригата е използвал някакви технически средства при работа със същата ? ... През средновековието ... такава роля е играело едно корабно устройство наречено "кабестан" - "capstan"(англ.) ... казано още и праобраз на лебедка ?! - Същото намалява с около 1/3 усилието ... тоест "олекотява" усилието ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/CapstanCrewModel.jpg - в специализираната литература се казва ... той е испанско изобретение от времето на Кръстоносните походи ?!!

- А относно професора "византолог" ... предполам, че същият най-малкото не е "обирал" рибарска мрежа направена от растителни влакна(гриб) ... примерно като тази РЕЧНА(възможно най-малката !) http://photography.nationalgeographic.com/staticfiles/NGS/Shared/StaticFiles/Photography/Images/Content/seine-netters-pc08cad2ago106-ga.jpg ... може да са достатъчни и двама ?!

- Но ? - Ако трябва да теглиш една морска(мрежа) ... се налага да се събира "тайфа" от около 10-15 души (при дължина около 50-100 м. на същата) ?
- От хидроложките и глациоложки изследвания за акваторията на Черно море(плюс Ср. море) е прието че, след ТРЕТИ век пр.хр. значими промени в нивото на тези водни басейни не са налични ?!

- Но, след цялата си "пледоария" ... Съгласявам се ! ... Ти си правата !! :)

- Относно "Декаполиса" аз пък стигнах до други "източници" ... но не владея "иврит" ?
цитирай
6. kagami5 - Струва ми се, че историята вече не е ...
02.04.2012 22:08
Струва ми се , че историята вече не е така забавна, нещо ядосан ми се виждаш ?
Изчаквах сам да си поправиш мерките и географията, че да не ти се смеят хората, но ти си запецнал на рефрена "вервам ти‘‘, от който, между другото, факти нема да цъфнат.
"...ще видиш че през него Босфор е поне 5(пет) км. широк ... така че, едва ли е възможно да се е опъвала верига, от единият до другият бряг ?! "
Аз съм видяла, Гете, ти къде гледа? – „Максималната ширина на северната му част е 3700 м, а минималната — 750 м (между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ)“ - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80 ;

„Крепостта Yoros се намира на север от малко рибарско селище, наречено Анадоли Кавак, така се нарича и цялата област. Този участък е един от най-тесните участъци на Босфора, а на отсрещния бряг е района Румели Кавак, където преди също е имало укрепление. Йорос е бил използван с прекъсвания през целия период на Византийската империя. При династията на Палеолозите в залеза на империята е бил добре укрепен, както и Румели Кавак котсреща. Масивна верига е била опъвана между двете крепости, отрязвайки пътя на атакуващи кораби, подобно на веригата през Златния Рог, защитавала Константинопол до османската обсада от Мехмед II. От Румели Кавак на европейския браг няма видими остатъци. Крепостта е разрушена от латинските кръстоносци по време на разграбването на Константинопол в 1204 (четвърти кръстоносен поход)“
Да обобщя: веригата е била опъвана между укрепленията Румели Кавак и Анадолу Кавак в един от най-тесните участъци, т.е ок. 700 м !!! (Анадолу Хисар и Румели Хисар са баш по средата и какво общо имат??? )

http://www.probertencyclopaedia.com/photolib/maps/Map%20of%20Bosporus%201922.jpg

Веригата, човече, е била използвана чак до Кримската война!

цитирай
7. kagami5 - Сега за другата, през Златния Рог. ...
02.04.2012 22:09
Сега за другата, през Златния Рог. Тя е по- лесна, наричали са я „ Великата“. Построена (възстановена) от Лъв III (685 –741). Ще ти я опиша, за да не си напъваш въображението с рибарските мрежи: Направена е от гигантски дървени връзки(осигуряващи флотация), съединени с огромни нокти и тежки железни скоби. Държали са я в кулата Кентарион,( на юг от замъка Галата) на северния бряг. При тревога бързо е била издърпвана с корабче и надеждно закотвяна в двата края. Охранявана от военни кораби на котва в пристанището, Голямата верига е била страхотна пречка и жизненоважен елемент на защитата на града. Справка: - Истанбул, военния музей :
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Askeri_M%C3%BCze_971.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chain_Bosphorus.JPG

В Аналите си за историята на Византия от 1118 до 1207г Никита Хониат постоянно критикува Мануел Комнин, че увеличава данъците и разхищава пари за семейството и прислугата си. Цитира също колко пари са изхарчени за поддръжка на двете кули, Дамалис и до манастира Мангана, между които е опъвана веригата !
(Imperii Graeci Historia; City of Byzantium: Annals of Niketas Choniates)

Само за справка може да поразгледаш подобна верига, използвана за блокиране на река Хъдсън в Уест Поинт по време на Американската революция, (1778-1782) която, забележи , има подобно устройство, осигуряващо флотация, а не е била опъвана над нея! Дължината и е била 550 метра, а теглото – 65 тона!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/File:West_Point_Fortifications.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_Great_Chain_Today.JPG

Ироничното е, не че не знаеш, а че с така наречени физични доказателства и сметки без грам инженерни знания се напъваш да отречеш елементарни и известни неща. Поздрави от мене и на рибарите също
цитирай
8. get - - Аплаузи !! ... и искрено ... !
04.04.2012 10:49
... възхищение !

- Първо за логическото и обосновано мислене !
- Стегнатоста на изложението и поднасяне на доказателствата !

- Не на последно място ... нагледно изнесеният (ми) "урок" !! :)

:)) - Благодаря ! - поста стана образец не само за дидактични ... но и с педагогически качества !?!

- С уважение !
цитирай
9. kagami5 - Ей-й-й, най-после да ме вземеш ''на ...
04.04.2012 16:04
Ей-й-й, най-после да ме вземеш ''на сериозно''! Веригата беше само една любопитна подробност, уважението - за ''уста'' майсторите! Дядо ми беше от тях , ма айде да не се разнежвам, мисля да е доволен, че е предал нещо. На Дарий понтонния мост 1000 години преди това е бил по- голямо чудо. Бягам, че луданите чакат:):):)
цитирай
10. solinvictus - Вменяването на турски термини в ...
10.04.2012 10:36
Вменяването на турски термини в историята на "Византия" е впечатляващо!
Грасиас!
цитирай
11. kagami5 - Вменяването на турски термини
11.04.2012 11:22
???
цитирай
12. get - - Светли празници !!
14.04.2012 01:31
kagami5 написа:
Ей-й-й, най-после да ме вземеш ''на сериозно''! Веригата беше само една любопитна подробност, уважението - за ''уста'' майсторите! Дядо ми беше от тях , ма айде да не се разнежвам, мисля да е доволен, че е предал нещо. На Дарий понтонния мост 1000 години преди това е бил по- голямо чудо. Бягам, че луданите чакат:):):)


- Относно "луданите" ... то там където са "те" ... Кво и кви ли ги няма ... то не са венди, лютичи, ободрити, поляни, сорби, полаби, поморяни ... бе много "славян" много нещо ?! :)

- Но по ми е интересно ТВОЕТО становище ... относно "славянското" присъствие "СЛЕД ШЕСТИ ВЕК" там, на Кимбрийският Херсонес(защото германите, като ги прехванало да правят и те "Велико преселение" !) ... та на тяхно място са се нанесли "ц"лавяни" :)) ... докато не дошли римо-католикосите в лицето на рицарите от Ордена на Божията майка ... дето им викали "теутони" ?? ... и отново всичко станало Герман ??! :)

- Ей това ми е най-вече интересно ... тръгнали готите-германи та като подкарали туй Скитията(украинска) ... та после Балкани ... Галията ... х"Испанята ... та не ги събрали Апенините ... ами се спрели чак у Северна африка ??! - туй не ми го побира акЪла ... както казва Атил Ага-хан :))
цитирай
13. kagami5 - Светли празници и от мене, благо...
14.04.2012 16:43
Светли празници и от мене, благодаря! Пък за луданите има време:):):)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kagami5
Категория: История
Прочетен: 303529
Постинги: 22
Коментари: 317
Гласове: 254
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930