Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 00:46 - Кратък изблик за ‘’Конника’’
Автор: kagami5 Категория: История   
Прочетен: 27811 Коментари: 24 Гласове:
13

Последна промяна: 02.10.2012 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

По - точно за котката в краката му, която е може би най-проучваното изображение в наши (а и минали) дни. Много народ се упражнява по въображение и логика, що пък да не се изкажа и аз. Като се тръгне от ‘’ловна сцена’’ , през ‘’тракийски конник’’и ‘’календар’’та се намеси и ‘’богиня майка’’ – мнения много и все  доказани. Аз нищо няма да доказвам. Ще показвам. Единствения претендент за лъвската титла. Защото котето, въпреки, че е без грива, упорито е наричано лъв. Много упорито. И освен по скалите е вмъкнато в царските гербове на много царства по Европа. Даже българския лев е кръстен на него. Да преговорим наличните твърдения, че то е :

-         Лъв: Нубийския гривест лъв. Като изключим силната ерозия т.е факта, че от
изображението с малко въображение и жираф може да се получи, ще попитам: що ще африкански лъв по наште царски знаци, просто са си го харесали, типичното животно за българския бит ли е, или за шумака по Балкана?

-         Барс:  Снежния азиатски барс, несъмнено красиво и с подобаваща осанка царствено животно. Липсата на грива го прави достолепен претендент, но една дребна подробност – ами не се среща по нашите земи, не вирее тука! Въпросите са ми същите като за гривестия му роднина по-горе. Нека да си го припомним нашия лъв: 

Arms of the King of Bulgaria,(Le Rey de Bugrie), 1295,Hatton-Dugdale Facsimile, c. 1640

image


Герба на Иван Шишман от 14 век, отбелязан и
записан от арабски пътешественик :image


Arms of the Emperor of Bulgaria
(Kayser von bulgari)
A Chronicle of the Council of Constance by Ulrich von Richental - Aulendorf Codex, p. 477,
c.1438-50
image


Arms of the Emperor of Bulgaria
(Der kaiser von Bulgaryen)
Armorial by Conrad Grьnenberg,
Constance Codex, Folio 27 b 1483
image
image

Miltenberger Wappenbuch, # 164
c. 1486-1500
image

Arms of the Emperor of Bulgaria
(Der kaiser von pulgarie)
Uffenbachsche Wappenbuch, Folio 43v,
the first half of the 15th c
image


Arms of the Emperor of Bulgaria
(Kayser von Pulgarye)
Codex 391, Bavarian State Library, Fol. 4v
c. 1530
image


Листа е дълъг, ще спра дотук с примерите.

 

Дали е само наш нашия лъв:

       Трите лъва на Англия:
image

Трите лъва са със сигурност класическо - английски, но със сигурност те са и забравено – класически български. Повечето историци приемат, че през 12 век Ричард Лъвското сърце, когато идва на власт, комбинира Норманския символизъм от 11 век с малко артистичност и създава герба с трите лъва най-вече, за да покаже новото триединство на земите си.

Докато всъщност великия английски крал Ричард Лъвското сърце е роден във Франция, говори изключително френски и от целия си живот е прекарал на английска земя не-повече от една година. Известен е скандалния му трети кръстоносен поход (1189–1192), (с червено на картата) след който е ‘’създаден’’ трилъвовия герб.

image

         

image

     
   Великобритания (1816-1837):
image


Имах идея да покажа всички европейски гербове, включващи този лъв, но стигнах докъде 70 и се отказах.  Факт е, че с леки вариации фигурира повсеместно. Полегналите три звяра били английски стил за разлика от европейския, където лъва е изправен:

Бивш окръг Холандия

image

Особено бил любим във Фландрия, а от там го хващат херцозите на Бургундия и го вмъкват във всякакви хералдически композиции. Най-старият известен герб от 1162 г, принадлежал на Филип от Алзас:

  Фландрия 1168-1191

image

 Хералд Гелре от херцогство Гуълдрес, 1395г:
image

Кой е първообраза  на този европейски лъв щом не е нито гривест, нито барс – ами... европейския лъв: 
image

известен като Panthera leo europaea, Panthera leo tartarica, Panthera leo spelaea. Наречен е пещерен, защото големи количества негови останки са открити в пещери.

image

 Тези огромни котки (1.2м в раменете) са населявали южна Европа от Иберийския до Балканския полуострови и Кавказ. Аристотел пише, че са се срещали на Балканите до към пети век преди н.е. -  когато Ксеркс напредвал през Македония ( 480 пр.н.е. ) бил срещнал няколко. Последно са виждани в северна Гърция между реките  Нестус и Алиакмон около 70 – та година. В Кавказ просъществуват до 10-и век. 

Пещерните рисунки, намерените фигурки и описания на изчезналите европейски пещерни лъвове показват изключително животни без грива, или само с намек за такава:

image

image

image

Истуриц, Франция:
image

Комбарел, Франция:
image

Вогелхерд, Германия:
image

image

image

Лъвът на Менекратес:
image
 

И всичко си идва на мястото. Нашата котка е безгривестия балкански лъв, стига сме го внасяли от чужди земи.

 

 

 

 

 




Гласувай:
13



1. solinvictus - Добре е, но може да се добави. :))...
13.02.2012 00:57
Добре е ,но може да се добави.:))))
цитирай
2. kagami5 - Казах ''кратко'' :):):)
13.02.2012 01:05
Казах ''кратко'' :):):)
цитирай
3. balkanian - :)
13.02.2012 01:32
Благодаря много за хубавата статия!
Котката ми от тази вечер е от същата група, но е още по-загадъчна...
цитирай
4. germantiger - ;)
13.02.2012 08:03
ГЕРБА НА АНГЛИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛ ЗАМИСЛЕН КАТО ТРИ ЛЪВА - ЗАПОВЕДТА Е БИЛА ЗА ТРИ ЛЕОПАРДА!

СРЕДНОВЕКОВНИЯ ХУДОЖНИК ОБАЧЕ НЕ Е ВИЖДАЛ ЛЕОПАРДИ И ГИ Е ИЗОБРАЗИЛ КАТО ТРИ ЛЪВА.

Това е факт, името на "еди-кой" си Едуард от кралете го е бил "поръчал", имам го в книга, но в момента не се сещам на прима виста, ако желаеш мога да проверя точно!

Има и германски херцогства с хералдика на лъвове също...
цитирай
5. kagami5 - Ами казах, че ги събрах около 70 е...
13.02.2012 10:22
Ами казах, че ги събрах около 70 европейски герба,( включително германските) но идеята ми беше да подскажа, че се търси в грешна посока. За леопардите - наистина се съмнявам, че художника не е могъл да намери поне рисуван леопард, особено в средновековието. Факта, че направо са копирали съществуващото вече изображение на трите полегнали котки сочи друго, но ще допълня в изложението :)
цитирай
6. get - :)))) - Ам"чии-и-и ? - каза го кратко и то ... твърде кратко ?! - та отново да попитам ?
13.02.2012 17:20
kagami5 написа:
Казах ''кратко'' :):):)


- За к"во, си говорим ... за Лъвът, като такъв или за Конника, като образност и иконографска традиция тук по Балкани ??! - Защото, ако е за второто ще трябва да включиш и още животинки ??

- А освен животинките ще трябва да говорим и за "Трите свята" ... и ще допълня:

" ...Хвала на тоз владетел с осанка величава,
че ПРАВДАТА сред много(то) ЛЪЖИ ТОЙ ОТЛИЧАВА,
и не на колесница, ами на кон се мята –
синът на океана, ВЛАСТИТЕЛ В ТРИТЕ СВЯТА !!"

от "Махабхарата", "песен за Астика"

- Само да не вземеш да се разсърдиш за начина ми на изразяване ?!! - нали Историята ни бе хоби ... а не повод за сръдни ? :)) и себедоказване ! :(((

от Гет-Кан таурос-скитский
цитирай
7. kagami5 - - За к"во, си говорим ...
13.02.2012 18:10
За лъвът на конника си говорим, но понеже не седи мирно до коня ми се вее и по байряците (така мисля), нямаше как да не ги спомена. А най-вече за произхода на въпросния лъв си говорим. Виж, композицията с Конника е нещо, което не съм готова да обсъждам засега. Само не приемам, че лъвът в нея има грива, както и че е азиатски барс.
Сега ясно ли е :):):) ?
цитирай
8. get - За лъвът на конника си говорим, но ...
13.02.2012 19:59
kagami5 написа:
За лъвът на конника си говорим, но понеже не седи мирно до коня ми се вее и по байряците (така мисля), нямаше как да не ги спомена. А най-вече за произхода на въпросния лъв си говорим. Виж, композицията с Конника е нещо, което не съм готова да обсъждам засега. Само не приемам, че лъвът в нея има грива, както и че е азиатски барс.
Сега ясно ли е :):):) ?


- Аха, значи ... дали лъвът е ходил на фризьор ... или не ?! - Ами тогава, да бе озаглавила материала ... нещо в този дух ... Що е лъв и имал ли е той почва по нашите земи ? - Отговорът е - Да !! - имаме си наши ... родни ... автохтонни лъвове !

- Но иначе темата е много голяма(вече сериозно) и поради това, коредспондира както с "iYi" - http://www.heraldika-bg.org/images/im_1.jpg ... така и с тройната змийско-серпентинна колона от храма при Делфи - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Snake_column_Hippodrome_Constantinople_2007.jpg ... така и с кралската лилия - http://www.asasve.es/gallery/gallery/images/heraldica/img/BANDERA%20Roger%20de%20Flor%20I%20Paracaidistas.jpg ... ПЛЮС "акантусов" и "палмета" мотиви !!

- Накратко това са три земни-хтонични сили ... които са свързани и олицетворяват женското начало ... ако и зверчетата да ги приемат за символ на мъжественост ! - но, в цялата тази схема не пропускай символа на "бик-таурус-теле" ... това последното го имаме в хералдиката ни най-вече в зад/дунавска България - Вол"охия ?

- Прощавай за телеграфният стил но темата е много голяма и сложна ... поради това пиша така, а не от неуважение !!
цитирай
9. germantiger - ...
13.02.2012 20:05
За леопардите на англетата имам първото изображение в книга, не това "стилизирано" днес и "лъвовете" са "петнисти", там мота-мо е обяснено кой е краля с поръчката и развитието на "случая" ;)

За смисъла в постинга ти съм съгласен напълно, просто споменах детайл. Браво и за събирателството със спиоменатите от теб 70, не предполагах, че са толкова много!
цитирай
10. kagami5 - темата е много голяма и сложна
13.02.2012 21:55
Да, пълно съгласие. Затуй не мисля да навлизаме в детайли. Чудех се дали да не покажа и гербовете с бичите глави, но нали за лъва говорим сега:)
цитирай
11. kagami5 - "лъвовете" са "петнисти"
13.02.2012 22:04
Да, мярнах ги някъде. Аз съвсем не мисля, че става въпрос за просто копиране от англичаните, но посочих картата за кръстоносния поход на Лъвското сърце само защото това е идея на англичанин :) Заинтригуван, той упорито събира артефакти за приликите и съвпаденията между Англия и България, идвал е у нас, ровил се по музеи и библиотеки, симпатяга.
цитирай
12. germantiger - ...
14.02.2012 00:08
11. kagami5 - "лъвовете" са "петнисти"
13.02 22:04
Да, мярнах ги някъде. Аз съвсем не мисля, че става въпрос за просто копиране от англичаните, но посочих картата за кръстоносния поход на Лъвското сърце само защото това е идея на англичанин :) Заинтригуван, той упорито събира артефакти за приликите и съвпаденията между Англия и България, идвал е у нас, ровил се по музеи и библиотеки, симпатяга.

...

Чудесна значи работа върши човека, без разбира се, да знае, че вероятно на базата на неговото събирателство англичаните ще бъдат обявени за траки, ерго българи ;)
цитирай
13. get - - Е, няма как да не покажеш тези сцени(мотиви) ?!
14.02.2012 01:55
kagami5 написа:
Да, пълно съгласие. Затуй не мисля да навлизаме в детайли. Чудех се дали да не покажа и гербовете с бичите глави, но нали за лъва говорим сега:)

- борбата на бик-лъв - http://www.milarodino.com/gallery.php?imgID=85&p=1
- също и женската конна фигура - http://www.milarodino.com/gallery.php?imgID=88&p=1 .... тук в близък план - http://www.milarodino.com/gallery.php?imgID=85&p=1 ... от Рогозенското съкровище ?!(датирано м/у 6 - " векове пр.Хр.)

- Хехе ! - не мога да не се сдържа, да не дръпна "тигъра" за опашката ... като кажа ! - именно, поради това, няма да разберем произхода на Old Norse думичка "Thurs"-превеждано "giant", на която е присвоена руната със същото име - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Runic_letter_thurisaz.png ... тук англо-саксонските лингвисти стигат до извода, че същата е вероятно със звучение "торн", което пък идело да обозначи и "kenning"а (метафора) за "великан".
- После, в ранно-християнската традиция, думата се обагря негативно, в смисъл "кръвожаден-великан" ОРКА. Последното, през средновековието, го свързват с "унгарците" назовавани Онгруа на лат.(май доста близко звучат до "оногури" ?)
- Още по-странно е че, я свързват с http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Gothic_letter_thiuth.svg ... от т.нар. готско писмо, в което тя се чете нещо средно м/у "пърс" и "порн" ... означаващо "хубаво" ... още и "шип"(стърча) ... варянгите(викинги) така са и казвали на руната "th'orn"- Шип.

- Относно това ... що за животно е ограта-орка ? - това на практика е добрият стар зелен (?) Шрек от едноименният филм :)) - http://www.bestiary.us/images/shrek.jpg
... Хехеихе !! - оригинален ... автохтонен ... тракиец :)))

от Гет-Кан таурос-скитский
цитирай
14. kagami5 - Добавих още некоя снимка за грив...
14.02.2012 10:53
Добавих още некоя снимка за гривата, щото не ми вярват :)
цитирай
15. solinvictus - На релефЪт не е изобразен лъв. На ...
14.02.2012 13:22
На релефЪт не е изобразен лъв.На така наречената "мадара" в Афганистан е прототипа му на това животно.И на нашият му е счупена муцуната ,но на по първите снимки ясно се вижда как му е удължна.С една дума нямаме лъв .:)))) Предположение е.Но на мен ми се иска да е лъв защото лъв ,конник,куче ...имало е и други символи ,които са Митра!
мдаа
цитирай
16. kagami5 - Афганистан е прототипа
14.02.2012 14:08
Бе стига с тая афганска Мадара, която първо: не е Мадара и второ: набедения лъв всъщност е носорог? И фейса като Блога днес са на чашка, като им мине ще ти пусна връзка.
цитирай
17. kagami5 - Някои хора са много бързи, ха-ха, ...
14.02.2012 14:17
Някои хора са много бързи, ха-ха, няма нужда да си търся публикацията, щото вече е използвана : http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Relef_Shamarq.pdf
http://www.cemml.colostate.edu/cultural/09476/afgh05-190.html
цитирай
18. get - - Хехехе !! - аз съм на "валентинки" ... след като, по случай св.Трифона му ... цапнах две ...
14.02.2012 18:51
kagami5 написа:
Някои хора са много бързи, ха-ха, няма нужда да си търся публикацията, щото вече е използвана : http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Relef_Shamarq.pdf
http://www.cemml.colostate.edu/cultural/09476/afgh05-190.html


... Ха още пет ... и накрая се завършва с ОН(Ха-а-а) !! :)) тоест формулата на "етанол"а ... C2H5OH ?? - преведено на/към битова употреба :))

- Пък после започвам да се чувствам, като лъв, с (ушат-а) глава на орел ... за какъвто си мечтае и "безсмъртният Сол" ... че го вижда на Мадара - Хехехе ! - ето го ! http://www.how-to-draw-cartoons-online.com/image-files/griffin.gif ... във вид на весела "валентинка" ?? - Поздрав с празника Кагами !!

от Гет-Кан таурос-скитский
цитирай
19. kagami5 - Благодаря и много тенкю! Наздраве!
14.02.2012 19:27
Благодаря и много тенкю! Наздраве!
цитирай
20. kagami5 - http://questioncopyright. or...
14.02.2012 20:59
http://questioncopyright.org/cm/images/minute-memes/all-creative-work-is-derivative/Lion_angel.jpg
цитирай
21. marknatan - То тука за Конника няма нищо. Темата ...
15.02.2012 10:02
То тука за Конника няма нищо. Темата е интересна и щом искат да се покажат сичките гербове на беззъбите, следва да се започне от първия.

Ето това са лъвовете или леопардите, не е ясно, които са най-ранното изображение на герб, ако изключиме неправилни лично мнение, Фридрих БАРБАРОСА, който е изобразен цивилка, начи не е служебно стражарско понятие, и символa ,коjто използва на дрехите , кръст, e и личен символ. В миниатюрата от Баварска хроника е изобразе точно ис други символи, корона ,глобуса и кръста на цивилката е точно символ. НЕ Е на брираните гъурди на служебно военно понятие, я. ИЛИ кръста махнат от шлемове, щитове и др. служебни военни понятия и бродиран на цивилките си е личен знак .

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Parents_of_Henry_II.jpg

Личния герб на Джефри Плантагенет му е връчен му от Хенри I на Англия в 1128 г по случай на женитбата му с дъщеря му императрица на свещената римска империя Матилда и официална наследница на Хенри, и се счита от беззъбите за първото изображение на личен герб.ь, това дето требва да е гледано от дбелата книга на тигъра

Шест златни лъва или леопарда на син фон. Така,че герба на Хенри е бил златен лъв на некъф фон. Двойката произвежда Хенри II ,чиито герб са два златни лъва на червен фон. Третият лъв/леопард/ е добавен от Ричард I, който герб се разпознава за герб на Англия.

На този адрес са дадени и първия свитък от гербове, 106 на брой , от 1300 г ., 106 на брой, изключително красиви и някои като тези с петолъчките по хубави и от модерните .

http://www.briantimms.net/rolls_of_arms/rolls/caerlaverockK.htm

Също в произведението Historia Anglicorum от 1224 г на Matthew Paris са дадени 42 герба и там е и кралският английски. ТОВа произведение някъде го пишат за първия свитък, но на практика не е, а е горепосоченото от горния адрес.


Иначе за ората е близко да акъла от де щсно отде са им дошли идеи на беззъбите за "щитовете" им
Един поглед към Нотицията е достатъчен. Тва Numeri Barbarcoriorum, Scolae, Singulares, Domestici and Bucellarii, дукита, педита и др служебни изображения с ромска служебна бригада да ги ринеш.
Late Roman Shield Patterns taken from the

Notitia Dignitatum

http://www.ne.jp/asahi/luke/ueda-sarson/NotitiaPatterns.html
цитирай
22. get - - Това би следвало да е св.Марк (евангелист-а) ?!
15.02.2012 11:54
kagami5 написа:
http://questioncopyright.org/cm/images/minute-memes/all-creative-work-is-derivative/Lion_angel.jpg


- Повече по въпроса - Symbols of the Four Evangelists - http://catholic-resources.org/Art/Evangelists_Symbols.htm
цитирай
23. kagami5 - Ха-ха, просто зъбато, мустакато ...
15.02.2012 12:26
Ха-ха, просто зъбато, мустакато ангелче, може би производна на 30 000 годишната фигурка в наздравицата ми (следв. пост.)
цитирай
24. get - Ха-ха, просто зъбато, мустакато ...
15.02.2012 15:02
kagami5 написа:
Ха-ха, просто зъбато, мустакато ангелче, може би производна на 30 000 годишната фигурка в наздравицата ми (следв. пост.)


- Хаха ... ама така, наливаш вода в мелницата на германският тайгър ?!
- Защото даваш, като пример артефакти, от "оринякската култура" и то забележи ?! - добре изразена с "човеко-лъва" от Швабия и "венерата" от Вилендорф !!

- К"во стана сега ? - изкара ги русите арийци ... с едни гърди напред ... пред нас, кестенявите средиземноморци ?!! - " ... и ти ли Бруте ?", ни предаде нас автохтонците :))))
цитирай
25. kagami5 - Ти карта на тази култура виждал ли ...
15.02.2012 21:56
Ти карта на тази култура виждал ли си, че се притесняваш толкова :):):)? Те от онуй място и кавалчета са извадили, да не би швабите се на кавал да дудукат? Ама като се позамисли човек... Знаеш ли кво кисело зеле правят швабите! С наденички! А-у-у! И хич не си приличат с прусаците :)
цитирай
26. get - Ти карта на тази култура виждал ли ...
15.02.2012 23:42
kagami5 написа:
Ти карта на тази култура виждал ли си, че се притесняваш толкова :):):)? Те от онуй място и кавалчета са извадили, да не би швабите се на кавал да дудукат? Ама като се позамисли човек... Знаеш ли кво кисело зеле правят швабите! С наденички! А-у-у! И хич не си приличат с прусаците :)


- Хм, картата отдавна съм я гледал аз ... ама нямаме установени по безспорен начин, исторически континуитет, относно кой, по-напред е започнал да отглежда зеленчука зеле ... пък да го консервира и с разсол ?!
- Предполагам, че германската историческа сХола, с право може да претендира за приоритет ... защото знаеш ... Северно море е с по-голяма соленост от Черното, така че, те първи са започнали да правят зимнина (?!?) ... пък ако дойде и другият "голям" "брат" ... отиде ми "бульон трезвето" - резливият зелев сок, който пия сутрин при махмурлук !

- Бе досега, някой не се ли е сетил, да регистрира технологията и да си запазим марката на ... киселото зеле - както стана с "бялото саламурено сирене" ?? :)))

- А относно киселото зеле с вурстчета ... майстори са, признавам им го ... па като започнат после духовите оркестри да свирят немски-полки - имах щастието да бъда в Мюних на "октобър феста" ... Шьойн ! - я, я, зер шойн !!
цитирай
27. kagami5 - :) :) :)
16.02.2012 08:38
:) :) :)
цитирай
28. get - - В контекста за "оринякската" култура ... много ми липсва с обясненията си germantiger-а
16.02.2012 13:10
... да го питам нЯщо ?!!

- "Лъвът"менш" и "вилендорфската фрау-Венера" са "изконно" германски :)) ! - но от тук, изниква един друг смущаващ въображението ми въпрос ?!! - Ерго ! - Следва ли от това, че германците са неандерталци или пък ... кроманьонци ??

- Това е въпрос и към теб "Кагами-Фюнф" - "Щот ти си позволи, да изкараш за доказ "лео-менш"а !??

- Хехе ! - в този дух, ще да попитам ... предвид "карановската" селищна могила - Ние на пост-карановски ли говорим или ... "карановците" са говорили на прото-български ??! :)))

- Хм, хайде да спирам ! - инак в скоро време ще да заприличам на блогърът-хулиган МаркНатан с неговите "стражарски" терзания ... в дух ... стражарина-българин ли е, или е съществително ?!! - Хахаха !! - Щото аз мисля, че стражарина е Бик(а)-Боус(а)-Була-Бела-Бала ... ет цетера ... а пък от тези всички сложни лингвистични и символно-рилигиозни връзки произтича на нас името ни Бургари-бугри-бурджани ... !!!

магистер дикси - още и Гет-Кан Еупаторум таурос-скитский
цитирай
29. kagami5 - Ти наистина си интересен. Пo - скоро ...
16.02.2012 14:52
Ти наистина си интересен. Пo - скоро се питай как се съвместява този лъв с ледената шапка на Европа, щото нещо се припокриват.
цитирай
30. get - - Хехе !! - но ти не си ли гледали филма "Ледена епоха" ??
16.02.2012 21:01
kagami5 написа:
Ти наистина си интересен. Пo - скоро се питай как се съвместява този лъв с ледената шапка на Европа, щото нещо се припокриват.


- Мисля, точно там се разработва в детайли темата ?? :) ... там имаше и "лъвове" ... "ледени", както любимите ти на теб С"нежни барсове ! :)

- Второ, "лъво-човека" е датиран радиовъглеродно и дендрохронологично ... така поне пише в литературата по въпроса ?!! ... това е поради, че животинчето е направено от парче дърво ... вероятно ... от тевтобургската гора, там дето по-късно се е провела "Schlacht im Teutoburger Wald"(Битка в теУтобургска гора !).
- За незапознатите ! - тя става през м.семтември 9-та година от н.ера ! При същата погиват почти напълно водените от на Публий Квинтилий Вар, три римски легиона !!

- Само да питам(аз съм си такъв, много обичам да питам, като не знам) - Що гората е с име "Теуто+бург" ... а не носи изконното "германише", като частица в името си ??! ... тогава да не би "германците" да са се самонаричали нещо, като "теути" или "деути" ?

- Как ще да е било по-правилно тогава да се нарича ... използва зоонима "germantiger" или "теутТайгър" ?? :)) - най-общо казано, откога "дойчланд"ерите ... започват да използват епонима "германланд" ??

- Имаш ли становище по "питанките" ми "кагами-фюнф" ? :))
цитирай
31. kagami5 - Тц-цъ-цъ - моя лъв, както и тук по...
16.02.2012 22:19
Тц-цъ-цъ - моя лъв, както и тук показаните фигурки са от мамутски кокал.
Що е такова името на гората ли, щото имало едни тевтонци, дето умеели да строят бургове, кво друго да ти кажа. Тази гора е много по- интересна с едно светилище от техно време : http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1008322, но момчетата все битки ги вълнуват :)
За германланда - хич не ми се превключва сега, а и ти знаеш отговора, който аз трябва да търся, щот не ми е пред очите, някъде към стотната година ще да е. И те са сбор от няколко народа, четох подробно за прусите, голям майтап, доказват се буртаси, същите буртаси, които са едно от трите волжко-български племена:)
цитирай
32. kagami5 - За тигъра
16.02.2012 22:27
Пропуснах - генетиката наистина доказва роднинство на днешния тигър с европейския лъв, но никакво с африканския и азиатския лъв :
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790303003300
цитирай
33. get - - Добре-е ! - спирам да се гъбаркам вече по отношение на автохтоността на ЛъвъТ ?!
17.02.2012 00:41
kagami5 написа:
Пропуснах - генетиката наистина доказва роднинство на днешния тигър с европейския лъв, но никакво с африканския и азиатския лъв :
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790303003300


- Обяснявам, защо заех тази позиция по отношение на демонстрираният от теб "германски" - човеко/лъв ? - Той е продукт на така наречената "оринякска култура" ... но ние с теб, воглаве с "германтайгъра" едва ли имаме нещо общо с нея ?!!
- Защото тя е плод на "Homo sapiens neanderthalensis" а ние сме деца на едни други Homo с латинско наименование "Homo sapiens sapiens" от Cro-Magnon ... та и от там наименованието "кроманьонец/ци".
- Двата вида Хомо сапиенски очевидно са антропо-различни ! - ако има съмнения по отношение на метисизация - вероятността за това е много малка !(два документирани случая находки) и то явно в периода на измиране на неандартелците .
От учЕните е прието, че между тях не е съществувала приемственост(смесване-метисизация) според проведеният през 2006 г. международен симпозиум. Това се прави на база антропологични особености и най-вече поради " ... темповете на достигане, на скелетна и зъбно зрелост при неандерталците ... рязко отличаващи ги от ръстовата крива на кроманьонците и съвременният човек !"- това според съвременна ппубликация на (Thompson J., Nelson A) !!
- Така че, примерът ти с лъвчето-човек от Швабия е некоректен ?!!(така мисля ?)

- Дай, да потърсим нещо, от по-късни епохи ... поне 20 000 г. пр.н.е., когато вече неандерталците ги е нямало ?! ... като за начало предлагам да помислим за тази "дама" от Чатал-хьоюк - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Ankara_Muzeum_B19-36.jpg ... тук лъвчетата са две ! :))) - за разлика от възприетата в хералдиката ни тройнствена образност - Но за това мисля мога да обясня ... по-късно ?!! :))
цитирай
34. kagami5 - Сметнали са от 1 до 4% приемствен...
17.02.2012 08:37
Сметнали са от 1 до 4% приемственост, не е без хич, но лъва си е същия чак до наше време, тъй, че си е много на място лъвочовека от тази (лъвска) гледна точка. Изобщо тези изводи за човеците според мене все още са некатегорични, постоянно излизат нови факти ( http://en.wikipedia.org/wiki/Denisovans ) и си прав да се върнем към нещо по- реално. Само, че не в темата за лъвчето, тя е онли за произхода му:):):)
цитирай
35. atil - Голям майтап. . Ами като е на мада...
18.02.2012 17:40
Голям майтап..Ами като е на мадарските скали тукашен ще е ами какъв? Па нали на безгривестия "баръс" са му казвали хората.Та графичния му знак е бил символ на Плиска т.е. тамга - герб.По същия начин един сърбин нарекъл по сръбски нашия селски цар - Иваил -"цара Иваила" и той до днес е прекръстен от учените авторитети на "Ивайло"??Че какво останало тука за някаква си лъвска котка намушкана до Шуменското плато..
цитирай
36. kagami5 - Голям майтап
18.02.2012 20:17
Майтап, я! Ти видя ли колко клавиатури се изтъркаха от душевни терзания по въпроса ''що за животно е животното?'' А за намушкването не си прав, жива и здрава си е на камъка, ние не сме в ред.
цитирай
37. get - - Животното от Мадара не е "намушкано" - който мисли така е далеч от истината !!
18.02.2012 22:50
kagami5 написа:
Майтап, я! Ти видя ли колко клавиатури се изтъркаха от душевни терзания по въпроса ''що за животно е животното?'' А за намушкването не си прав, жива и здрава си е на камъка, ние не сме в ред.


- Който разбере символизма в цялата ко(змо)мпозиция с "конника" ? - ще разбере, че това означава подчинеността на дивото-стихията пред Воина(организирано-Безупречност !) ... Ама това в "Джагфар Тарихито" го няма ... а го има добре описано, като символика ... дори в Римско частно право ??!

- Привет кагами-5 !! :))

- А относно "барък/с" ... мисля, че мога да изкарам поне няколко аналога и то по-близки през Boiorix ... до Baris със с най-старо документирана форма B*Paris:)))
- Източника за Б/Парис(вероятно окончаващо на "кс") е поне от 12 в. пр.хр. ?!!
- Относно, военният княз предводител, когато са зовяли "БойоРикс", го имаме поне от 3-ти век пр.хр. !
- Относно третото ... упоменаване на "баръс"-барс" ... е по всяка вероятност от(извор) тайните лаборатории на ЧеКа или Народният комисариат на Вътрешна безопасност ??! - да ме прощава Атил-ага-Хан ?!!
цитирай
38. balkan1 - ДАТИРОВКА
28.03.2012 11:39
Според мен тези конници са ДАТИРОВКИ на възшествията или големи победи на Владетелите ни.
Има БАРСове с рибешки опашки ( година БАРС в цикъл ВОДА ) и животното В КРАКАТА НА КОННИКА може да е и БАРС но може и да е друга котка, тъй като котката с рибешка опашка от колесницата в Източна могила край Караново не е с точки - прегледайте блога ми и по точно писанията за БЪЛГАРСКИЯ календар!!!
Иначе лъвът също присъства в нашата култура и доколкото знам е изобразяван като символ на СЛЪНЦЕТО, а предците ни са слънцепоклонници и сме си тук от време ОНО - прегледайте подробно блога ми!

цитирай
39. mokrenski - Защо търсите точно нашенска котка?
03.07.2012 10:36
На барелефа е изобразено убито животно в краката на коня. Каквото и да е, то символизира някой победен противник. Както и да се интерпретира видяното, животното е с грива и то доста голяма. Най-много върви за лъв. В древността животните от семейство патнерови са имали едно събирателно име, чието звучене е най-близо до барс или парс. Така представата за голямата агресивна котка се свързвала с персите, чието име в началото е било "парси" и после отива към "парти" и "фарси". В този ред на мисли можем да стигнем до извода, че Конникът е Александър ІІІ. Предположенията за това, че убитият лъв символизира Византия и така конникът е Аспарух са твърде произволни, защото символът на Рим е орелът.
цитирай
40. kagami5 - На барелефа е изобразено убито животно
01.10.2012 12:50
Доста категорично и простете - нелогично мнение. Убитите животни не развяват опашка, а тя поне ясно се вижда. Ако въпросът Ви е към мене, ще отговоря също отрицателно - не, не търся непременно нашенска котка, а по- скоро показвам, че царете ни са нашенци :):):)
цитирай
41. 1965osando - Здавейте Get,
16.07.2022 14:24
Май вече се ориентирах защо сте "таурус"... аз Оногури-те ги прочитам по следния начин: "он огури" - като по-съвремената дума е "угар" - разорано... т.е. в съвременен прочит: "той оре". Колкото до "лъвовете". "Английските" три броя са претенция на Плантагенет-ите. Претенцията се появява в 12 век. Българските лъвове са от 9 век., т.е. след "покръстването" има нужда от "нов идеал" във връзка с новото (ни) име. Лъвовете олицетворяват Нормандия, Фландрия и Анжу (които обаче са в бъдещата "Франция"). Сред тях обаче се "мъдри" и едно графство "Тур" (понастоящем Турен, което напомня на "туран", ама за това по-после) Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kagami5
Категория: История
Прочетен: 302889
Постинги: 22
Коментари: 317
Гласове: 253
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930