Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 22:27 - За скитите , траките и техните роднини -продължение
Автор: kagami5 Категория: История   
Прочетен: 10373 Коментари: 14 Гласове:
6



             (8)  ЯВАН. Името на потомците на Яван се появява в асирийски  документи  като  Iamanu, където се казва, че те са водили  голяма морска битка по време на царуването на Саргон II (721-705 г. пр. Хр.). В Ахемидските надписи те са Yauna. Омир пише в "Илиада" , че Iawones (на иврит Iawan) е баща на йонийците (на гръцки Iones); нация, която  по-късно е известна в стария свят с висококачествена вълна и бронзови съдове. Евреите са знаели гръцките родове като  Jevanim (Iewanim).

(9)  ЕЛИША е родоначалник на  Aeolians и неговото име постоянно се появява в гръцката история и митология. Два града са кръстени на него, Елис и Eleusis и областта е обявена за Елас в негова памет. Има също причина да се вярва, че името му е възпроизведено в гръцкия рай, Елисейските  полета (Elysian Fields). В плочките от Амарна  неговите потомци са записани както  Alashia и хетейците ги познават като Alasiya.Тяхното име се среща и  в надписи от Угарит.
 
       Обаче  ‘’Петрографските анализи на плочките от Амарна доказват, че глината е от планината Тродос в Кипър. (American Journal of Archaology, April 2003) и вече  Alasiya се идентифицира с Кипър но има предложение и за Сирия. Където и да се е намирала е трябвало да отговаря на две условия: местно производство на мед по времето на египетското Ново царство и пряк излаз на море. 
 
 (10) ТАРСИС е  бащата на народите на Тарсис или Tartesis, за чиито потомци се смята, че са се установили предимно в Испания. Средиземно море някога е бил известно като море на Тарсис, а финикийците са строили клас плавателни съдове наречени кораби на Тарсис. Въпреки това, финикийските надписи от девети век пр. Хр, намерени в Сардиния, споменават Тарсис, без, за съжаление, да опишат   географското им местоположение. Йосиф записва името като Tharsus и ни казва, че под това име някога е била известна, Киликия с главен град Тарсус. По различни причини, това е малко вероятно, и въпросът все още остава нерешен.
Киликия е била известна като ""Киликия на Траките"" ( Cilicia Trachea).  Дали Tharsus и Thracea е едно и също е под въпрос.

(11) Китим е посочен в стари финикийски надписи като "KT" или "KTY". Този народ се заселва на остров Кипър. Те  дават името си на на древния град  Kition, днешната Ларнака,  известен на римляните като Citium.

(12) ДОДАНИМ  е общото наименование на хора, произлезли от Додан, които са били известни на гърците като донлани и дардани в Мала Азия. Те се заселват първоначално около древна Троя, чиито крайбрежни региони са известни и до днес като Дарданелите.  Родоначалника на този народ  впоследствие е обожествен и почитан като Jupiter Dodonaeus. (Тук имаме смесване на имената на Яфет и Додан). Последователите на този култ са построили Додона като главен поклоннически център. Египетски записи ни казват, че "drdny" са били съюзници на хетите в битката при Кадис.

(13) ТУБАЛ. Потомците му, които са за пръв път попадат пред очите ни в надписите на Асирийския цар Теглат- феласар I, (Tukultī-apil-Ešarra ) от 1100 пр. Хр като Табали, са заселили  областтаТабал в непосредствена близост до тази на Тегарма . Впоследствие Йосиф Флавий е  записал името им  като Thobelites, което по-късно става Ибери. Тяхната земя  по времето на Йосиф  е известна на римляните като Иберия  и е покривала днешна Грузия . От тук,след като пресича планината Кавказ  този народ мигрирал на североизток, където  дава старото си племенно име на  река Тобол, а оттам и на днешния град Тоболск.

(14) МОСОХ. За  Мосохите често се говори в тясна връзка с Тубалите асирийците, например,  споменават Tabal и Musku, докатоХеродот пишеза Tiberanoi и Moschoi. Много по-рано позоваване на потомство на Мосох е надпис от 1200 пр. н. е., който ни казва как те прегазили  хититското ца царство, а надпис на Теглат-феласар I от 1100 г. пр. Хр,  ни казва, че по негово време, Muska-a-ia са могли да изведат на бойното поле армия от 20 000 души. Дейностите на същия този народ са докладвани по- късно от Tukul-ti- ninurta II ,Ashurnasirpal II, Sargon и Shalmaneser III, който ги наричат Mushki. Йосиф ги познава като Mosochenu (LXX. Mosoch), които, казва той, са били известни в неговите дни като Кападокийци.  Той посочва също, че техния главен град е известен на съвременниците му като Mazaca, което някога е било също и името на цялата нация.
Някои
 по-късни автори са посочили, че името е запазено в старото племенно име на московитите на Русия, които на свой ​​ред го дават и на град Москва. Такава идентификация, не е изобщо за отхвърляне, особено, като имаме в предвид последващата история на техните исторически близки сътрудници, хората на Тубал, и  факта, че името на града и до днес  на руски език  е "Москва" (Moscow) - изключително близко, да не кажа идентично с асирийското Musku. Интригуващо е, че в книгата на Езекил 38:2  четем:  "Гог от земята на Магог" ,княза на Рош, (Rosh е името, под което съвременните израелци знаят Русия) , Мосох и Табал, всички те, с армиите на Гомер, Тогарма, Персия, Етиопия и Либия...’’

 
image


 

 




Гласувай:
5



1. get - - От това вавилонско стълпотворение на народи и народчета ... ми се зави свят ?!!
12.01.2012 20:02
- Вероятно би следвало да променим изходната точка на разсъжденията ни ...
kagami5 написа:

Египетски записи ни казват, че "drdny" са били съюзници на хетите в битката при Кадис.

... от битката при Кадеш ?? (което на практика не е една битка !)
цитирай
2. kagami5 - На мене ми се вие вече трети ден откак ...
12.01.2012 23:45
На мене ми се вие вече трети ден откак се набърках в гърнето на траките, то, де що има име с ''т'', все било трак и все от троянската война било преселник:) Накрая ще ги подстрижа по късата процедура, няма начин.
Хитито -египетската битка , голямата, се води 1274 г, пр. н. е. предполагам за нея става въпрос, автора не е цитирал в кой именно текст се упоменават ''дрдн'', нито пък това е толкова важно в случая, за да го търся. За Кадеш си прав, по инерция от превода е. Но започнах вече да прослушвам думите, защото за повечето си нямам идея как се произнасят на български.
цитирай
3. get - - Ако обещаеш, че няма да бързаш да ме цензурираш, като Нистинар(а) например ... ?
13.01.2012 12:34
... ще се помъча да си дадем отговор на мъчещите ни въпроси ?! :)

- Объркването ни настъпва поради две причини:

а) първо опитваме се да правим възстановка на интересуващите ни събития от извори(текст) който е писан далеч след настъпването на събитията ... по мои условни пресмятания ... е от не по-рано от 5-ти век пр.Хр.;
б) тези, които са правели проучванията по въпроса ... по същество са били по съществото си юдофили-библеисти ... плюс египетската им пристрастност (като един Flinders Petrie или Гардинър (баща и син)) !! ... има и други, но те всички плащат дан на "авторитета" на рабинистичната литература ... от там настъпва хаоса в трактовката на интересуващата ни пробламатика-тема;
в) 1274 г. бележи, като дата така нареченият "колапс на бронзовата епоха" последвано от битката на Египет с "морските" народи (морски с кавички), тъй като битката се е водила не само по море в делтата на Нил но и в Близък изток;
г) това бележи и упадъкът на крито.минойската цивилизация и възходът на мекинска ... на това на практика и вторично подивяване и варваризиране на населението от източно-средиземноморски ареал и балканите;
д) това бележи издигането на Египет, като имперска сила но и неговият духовен залез !!!

- Това, като за начало и-и-и ... накратко :))

от боу"ил Гет, той и канос Филистимский ... от Кадеш или Кадикс ... което семантично-исторически е коректно ?! :) ... тоест те са релевантни - Но защо ? - е друга тема !
цитирай
4. kagami5 - Защо да трия? - това си позволявам за ...
13.01.2012 19:27
Защо да трия? - това си позволявам за 3 вида коментари:тези, които си вадят аргументите от гащите, ''кафеджиите'' и анонимниците, тъй, че , ако нямаш намерение да се запишеш в някоя от тези групички, пиши си спокойно :)
Таблицата на народите не мисля, че може да се датира, или имаш в предвид времето, когато се предполага, че евреите са записали ''петте книги''? То е станало по времето на 5-тото поколение на Ной, когато са тръгнали да се разселват. На мене ми се ще да отсея ''ноевите'' народи, защото не мисля, че библейския потоп е бил всемирен и няма оцелели.
цитирай
5. get - - Не смея да съм толкова категоричен, но споделям ... ?!
13.01.2012 19:46
kagami5 написа:
Защо да трия? - това си позволявам за 3 вида коментари:тези, които си вадят аргументите от гащите, ''кафеджиите'' и анонимниците, тъй, че , ако нямаш намерение да се запишеш в някоя от тези групички, пиши си спокойно :)
Таблицата на народите не мисля, че може да се датира, или имаш в предвид времето, когато се предполага, че евреите са записали ''петте книги''? То е станало по времето на 5-тото поколение на Ной, когато са тръгнали да се разселват. На мене ми се ще да отсея ''ноевите'' народи, защото не мисля, че библейския потоп е бил всемирен и няма оцелели.

According to Jewish tradition, the entire Torah, both written and oral, was revealed to Moses at Mount Sinai. According to medieval Jewish mysticism the Torah was created prior to the creation of the world, and was used as the blueprint for Creation. Modern biblical scholars have concluded that the written books were a product of the Babylonian exilic period (c.600 BCE) and that it was completed by the Persian period (c.400 BCE).

- Казва се времето на "вавилонският плен" ... аз по-скоро съм склонен да свързвам, написването на Тора след завръщане от вавилонски "плен" ?
- По въпроса споделям становището на Дъглас Рийд, от книгата му "Спорът за Цион" !?
- Другата вероятност е "Екзодусът" от Египет ... но това за мен, това е по-малко вероятната версия ??!

цитирай
6. kagami5 - Аз така си говоря - категорично. ...
13.01.2012 22:05
Аз така си говоря - категорично. След Вавилонския плен е наистина точно твърдение.
цитирай
7. get - Може би ще ти е интересно да прочетеш за т.наречените "Decapolis", гоеграфски ...
14.01.2012 11:04
kagami5 написа:
Аз така си говоря - категорично. След Вавилонския плен е наистина точно твърдение.

... припокриващи се с "Галилея" !!?
- За тях съм чел, че до арабската окупация (VІІ в) са били известни, че са обитавани от "езичници" ?
- Там се среща почитането на един доИслямски бог със странното и според звячащо ... не твърде семитско име ... Dushara ?

- Освен това, което ти цитирам (и ме озадачава/смущава) !! - В абзац №10 пишеш
kagami5 написа:
ЕЛИША е родоначалник на Aeolians ...

- Но Елиша - "Ели"с/ц"а" е назовавана митичната основателка на Картаген, Дидона ... някои я свързват и с богиня ??
- Още по-странно става, че на балканите в Епир(или дардания) имаме храм на богиня Додона, който след идването на "гърците" запада ??(според Плутарх)

- Имаш ли някакво становище ... по тези странни моменти ?
цитирай
8. kagami5 - Декаполиса е много древен траки...
14.01.2012 11:56
Декаполиса е много древен тракийски център и селищата там са поне 18. Някои от тях съм посетила лично преди много години ,( когато все още вярвах на учебниците), та оттогава още имах усещането, че нещо не е така, както се знае. Пропуснах го умишлено, заслужава отделен постинг, особено след последните археологически проучвания.
''Родното място'' на богинята Елиша (Дидо) е на ливанския бряг (споменавам го в продължението), града носи името на Тирас (пак траките), не се съмнявам, че Додона в Дардания има пряка връзка със същата култура, но наизуст не мога да се аргументирам, а ''архива'' ми изпуши (сигурно го казвам за 50-и път). Та, ако имаш търпение да поизчакаш, ще ти отговоря за Додона. ''Гърците'' са също едно такова голямо объркване на сходни думи от неграмотници както турци/траки и мислех да се концентрирам върху докателството, че и тази дума е синоним на ''траки'' , но се чудя струва ли си, като съдя по реакциите след публикацията (не смеят даже да ме напсуват)
цитирай
9. get - - Първо прощавай ... не те познавах, като степен на подготвеност по въпросите, така че, ...
14.01.2012 12:59
... може да съм прозвучал ... ? :((
kagami5 написа:
Декаполиса е много древен тракийски център и селищата там са поне 18. ...

- Мисля да не пребързаме да поставяма тракийски ... защото по-старото название ... е имало друг корен ??
kagami5 написа:
''Родното място'' на богинята Елиша (Дидо) е на ливанския бряг (споменавам го в продължението), града носи името на Тирас (пак траките), не се съмнявам, че Додона в Дардания има пряка връзка със същата култура, но наизуст не мога да се аргументирам, а ''архива'' ми изпуши (сигурно го казвам за 50-и път). Та, ако имаш търпение да поизчакаш, ще ти отговоря за Додона. ''Гърците'' са също едно такова голямо объркване на сходни думи от неграмотници както турци/траки и мислех да се концентрирам върху докателството, че и тази дума е синоним на ''траки'' , но се чудя струва ли си, като съдя по реакциите след публикацията (не смеят даже да ме напсуват)


- Това, като продължение на предното си изречение ... турци/траки ... това е тенденциозна интерпретация от страна на пантюркизма на едни много стари религиозни вярвания и от там етно или епоними ??!

- Но ако всичко за което говорим с недомлъвки в момента е вярно ... то от това следват много важни изводи и последствия за източно средиземноморска и балканска история ... култура, като цяло !!
цитирай
10. kagami5 - Плочките от игувине са от 3-и век пр. ...
14.01.2012 14:09
Плочките от игувине са от 3-и век пр. н.е , успях да намеря снимки на 3 от тях, а откога е пантюркизма нямам идея, нито всъщност съм запозната в детайли както с тази, така и другата ''пан'' идея, славянската. Ако забелязваш, не цитирам не само нито един ''турски'' източник, ами и изобщо източник от новата ера. Ти имаш ли друго логично обяснение от къде и кога се пръкват турците в историята и какъв е този език, хем скитски, хем тракийски, хем турски, хем индоевропейски, ама и не-индоевропейски и не знам още какво си. Изследванията на етимологията на думите, разчетени по надписите е правена от професионалисти, които са търсели корените на техните си народи и направо не вярвам, че са плод на нечии политически амбиции. Просто събрах и навързах нещата. Имаше някъде мнение, че турци, трусци, означава ''чужденец'', но не успях да го открия. Логично е, като се има в предвид, че придошлите ''расани'' са били чужденци за местните скитски народи. (спомни си и саките и скудрите на Дарий) Всичките тези коментари всъщност не са ли за другия ми пост, тук обсъждаме Додона :)
За Дкаполиса предлагам нова тема. Знаеш ли старите имена на селищата там - Баня, Витиня...? На мене един друг бог ми е на езика, дето се е подписал и в Пловдив, явно за различни неща си мислим.
''Степен на подготвеност?'' - ами подготвена съм дотолкова, колкото съм отсяла нещо от информационната хипериндустрия, претендирам само за здрав разум, не за безгрешност:)
цитирай
11. get - - Захванахме много теми от различни исторически епохи ... Шъ сЪ объркаме :)) ? ... или ...
14.01.2012 15:30
... четящите ни,най малко !
kagami5 написа:
...Ти имаш ли друго логично обяснение от къде и кога се пръкват турците в историята и какъв е този език, хем скитски, хем тракийски, хем турски, хем индоевропейски, ама и не-индоевропейски и не знам още какво си.

Ottoman Turkish language - Language reform ... after World War I and the establishment of Republic of Turkey, widespread language reforms (a part in the greater framework of Atatürk's Reforms) instituted by Mustafa Kemal Atatürk saw the replacement of many Persian and Arabic origin loanwords(около 70%) in the language with their Turkish equivalents. It also saw the replacement of the Perso-Arabic script with the extended Latin alphabet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turco-Persian - TURKO-PERSIAN tradition ;
http://en.wikipedia.org/wiki/Persianate - PERSIANATE society ; ... това е след възходът на Исляма !!
kagami5 написа:
Изследванията ... разчетени по надписите ... не вярвам, че са плод на нечии политически амбиции. Просто събрах и навързах нещата. Имаше някъде мнение, че турци, трусци, означава ''чужденец'', но не успях да го открия. Логично е, като се има в предвид, че придошлите ''расани'' са били чужденци за местните скитски народи. (спомни си и саките и скудрите на Дарий) Всичките тези коментари всъщност не са ли за другия ми пост, тук обсъждаме Додона :)
За Дкаполиса предлагам нова тема. Знаеш ли старите имена на селищата там - Баня, Витиня...? На мене един друг бог ми е на езика, дето се е подписал и в Пловдив, явно за различни неща си мислим.
... здрав разум, не за безгрешност:)

- Изхождайки от такива начала за "здрав разум" ... стигам до доста странни изводи ?!

- Ако името на не на бог а "апостол" с име Палечко знатен римски гражданин, член на Синедриона ет цетера, ти е на езика ... ще бъда принуден да се съглася ?!
- Скити-саките и скудри те са носители и на тирсци-турсци-тарсци(синове на Арес) но не тюрки ??! :)) от времето на Дарий !! ... така мисля(?)
цитирай
12. kagami5 - Mа ние вече се объркахме и то доста. ...
15.01.2012 16:55
Mа ние вече се объркахме и то доста.
Душаара и набатияните са по-нови понятия. Преди тях по онези места са живяли други народи, все още предлагам да не излизаме от темата
Думата '' turk ''на български няма друг превод, освен ''турчин'' и няма да си кълча езика за тая измишльотина тюрк, па и да го различавам и по смисъл и по време. А защо съседката ни, от която имаме лош спомен, е избрала да се назове с това име си е нейна работа, вероятно е имала основание. Извини ме, ако ти се струвам рязка, но не съм си пила хапчето за разум още :)
цитирай
13. solinvictus - Извинявам се за намесата, но все още ...
18.01.2012 10:22
Извинявам се за намесата ,но все още не съм намерил обър коментар върху описанието на Дарий кои нарои е завладял .и кой кой е по това време ?...съмнява ме да не ги е знаел или пък да се е объркал при изписването им?
цитирай
14. kagami5 - Ако картата, съставена по надпи...
18.01.2012 10:40
Ако картата, съставена по надписите, оставени от Дарий не те задоволява (http://kagami5.blog.bg/history/2011/08/25/za-skitite-2.808354) и се справяш с английски ще ти подам материали. Описани са всички завладяни народи, а много са и издялкани и по камъните.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kagami5
Категория: История
Прочетен: 303484
Постинги: 22
Коментари: 317
Гласове: 254
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930